A Facebook akkor is hozzáfér az üzeneteinkhez és minden máshoz, ha azokat töröltük a felületéről.

A Meta egyik volt dolgozója pert indított a cég ellen, ugyanis állítása szerint a Facebook külön protokollt hozott létre csak azért, hogy felhasználók törölt posztjait és üzeneteit tudja vizsgálni, hogy aztán azokat odaadja a hatóságoknak. A Gizmodo azt írja, hogy ez újabb adatgyűjtési aggályokat vet fel a felhasználóit egyébként is részletesen megfigyelő Facebookkal szemben, amelyek akár az amerikai és az uniós joggal is szembemennek.

A korábban az amerikai légierőnél is megforduló Brennan Lawson a Facebook úgynevezett Senior Risk & Response Escalations Specialist in Community Operation részlegénél dolgozott, ami gyakorlatilag a platformra felkerülő problémás, illegális vagy akár erőszakos tartalmak eltüntetéséért és kezeléséért felel. A Gizmodo által megszerzett bírósági papírok szerint Lawson a munkája során rendszeresen lefejezéses videókkal vagy gyerekpornóval is találkozott.

Lawsonnak 2018-ban mutatta be a Meta a Facebook egyik új eszközét, amely lehetővé tette számukra, hogy megkerüljék a Facebook normális adatvédelmi protokolljait, és hozzáférjenek a felhasználók által törölt tartalmakhoz is. A férfi szerint az eszközt leginkább a hatóságok kérésére használták, ha gyanúsítottakról akartak bármilyen adatokat megszerezni, akár törölt beszélgetésekről, fotókról vagy más tartalmakról van szó.

Magyarul: a Facebook akkor is hozzáfér az üzeneteinkhez és minden máshoz, ha azokat töröltük a felületéről.

Márpedig ez több amerikai és uniós jogszabályt is sért, nem véletlenül jelezte Lawson a feletteseinek, hogy ez az eszköz valószínűleg törvénytelen. Nem sokkal később a cég inkább megvált tőle, mondván, jogosulatlanul használta a rendszer adminisztrátori engedélyeit. Lawson szerint valójában bosszúból rúgták ki, amiért felhívta erre a problémára a figyelmet, és 3 millió dollárt követel a Metától. A Facebook egyelőre mindent tagad, viszont jó szokásukhoz híven egyáltalán nem állnak szóba a sajtóval az üggyel kapcsolatban.

Forrás: https://telex.hu/

Tovább a honlapkészítés oldalra
Tovább a honlap / weboldal karbantartás, javítás, fejlesztés oldalra