Webalkalmazás, weboldal funkciók tesztelése

Felhasználói élmény szempontjából egy hibás megjelenésű, nehezen vagy logikátlanul működő weboldal nagyon rossz reklám. Miért választana bárki egy olyan szolgáltatót, pl. ingatlanirodát, akinek honlapján a keresőmező és egyéb felületek használata nem egyszerű? Milyen szolgáltatást nyújthat egy orvos vagy ügyvéd, akinek honlapján helyesírási hibák vannak? Rábízná ügyei intézését egy olyan cégre, aminek honlapja nem áttekinthető, zsúfolt, zavaros hatású?

Ha valaki potenciális ügyfél lehetne, de nem ad visszajelzést egy elakadt folyamatról, ellentmondásos információról, zavaró megjelenési hibáról, akkor sosem fog kiderülni, hogy miért keres Ön helyett inkább másik céget. Hogy joban megércse, máris szolgálunk egy nagyon egyszerű példával: Ön észrevette a kifelejtett b betűt, és a hanyag stílusban írt cs betűt az előbbi mondatban?

Összegzés: az Ön weboldalán többféle hiba lehet: a látható (a felületen), és a nem látható hiba (a háttérben), mely egy online folyamat során váratlanul meghibásodást okozhat.

Tesztelés nélkül az ügyfél visszafordulási arány 50%
A weboldal vagy tetszik az ügyfeleknek, vagy nem. 50%
Tesztelt oldalon az ügyfél valószinűleg több időt eltölt (hitelesnek, megbízhatónak látja)
Hogyan történik a weboldal tesztelése?

Felület+tartalom tesztelés

Ellenőrizzük a tartalmat megjelenési és stilisztikai szempontból. Olyasmi után kutatunk, amit fejleszteni érdemes. Űrlapok használhatóságát is ellenőrizzük. Megvizsgáljuk, hogyan lehetne a weboldal hibamentes, jobban használhatóbb és meggyőzőbb. 

Funkcionális tesztelés

Ellenőrizzük a funkciók és háttérben futó programok működését, pl. hírlevél feliratkozást, regisztrációs űrlapok kitöltését, adatbázist használó modulokat. Fejlesztői és felhasználói szemmel teszteljük az oldal működését.

Bármelyik teszttípust választhatja. Átvizsgálás után műszaki jelentést vagy felhasználói élmény jelentést készítünk. Amennyiben találtunk korrigálni vagy fejleszteni valót, beszámolunk róla, esetleg új ötleteket is adunk a weboldal tartalmi vagy funkcionális részéhez.