Varázslót költöztethet a böngészőjébe: töltse le, és mesterséges intelligenciával beszélgethet nagyon sok weboldalon

A kifejezetten arra hivatott weboldalakon egy ideje már próbálgathatjuk a mesterséges intelligenciát (feltéve, hogy odaférünk hozzá), azonban a Merlin nevű Chrome-bővítmény ennél jóval közelebb hozza az MI-t. Szinte bármelyik (de nem mindegyik) weboldalt meglátogatva ugyanis egyetlen kattintással behívhatjuk a ChatGPT-t, pontosabban Merlint, a GPT-alapú chatbotot, amelynek azután kérdéseket tehetünk fel (akár az oldalon látottakkal kapcsolatban), vagy csak úgy elbeszélgethetünk vele. Merlin olyan műveleteket is végezhet, mint a keresési eredmények összefoglalóinak generálása, YouTube-videók átírása, írások készítése, sőt válaszok generálása a GPT-4 modell segítségével, amely jelenleg csak a ChatGPT Plus és a Bing AI chatbot felhasználói számára érhető el.

Ha kiszeretné próbálni Merlint, le kell töltenie a Chrome-bővítményt innen. A modul csak Chromium-alapú böngészőkkel működik (pl. Chrome, Vivaldi, Opera), viszont hiába Chromium-alapú a Microsoft Edge, azzal nem használható.

A letöltés során megjelenik egy párbeszédpanel, amely figyelmeztet, hogy a Merlin az összes webhelyen tudja olvasni a felhasználó adatait. Bár ez néhányak számára aggályos lehet, a Merlin adatvédelmi szabályzata kimondja, hogy nem gyűjt személyes adatokat, például IP-címet vagy az eszközzel kapcsolatos információkat. Viszont összegyűjtheti a neki címzett kéréseket, az adott weboldal tartalmát, hogy a későbbiekben minél relevánsabb információkat tudjon szolgáltatni.

Ha elfogadjuk a feltételeket, akkor már telepíthetjük is a bővítményt. Ahhoz viszont, hogy használni tudjuk, regisztrálnunk kell az e-mail címünkkel vagy egy Google-fiókkal. A továbbiakban ha előhívnánk a Merlint, akkor windowsos gépen elég a Ctrl + M billentyűkombinációra kattintani, Macen pedig a Cmd + M-re. Azt is beállíthatjuk, hogy a válaszok a GPT-3 vagy a GPT-4 használatával jöjjenek létre, illetve ne feledjük, a Merlin nem tud magyarul.

A Merlin napi 51 ingyenes lekérdezésre korlátozódik, A fejlesztő fizetős verziót (Merlin PRO) is kínál 19 dollártól 1000 havi lekérdezéshez, 12 ezer havi lekérdezés esetén pedig 119 dollárt kell fizetni. A kérdések megválaszolásán kívül – magyarázza a SlashGear – a Merlin bármire használható, amire a ChatGPT képes. A lehetséges használati esetek közé tartozik az e-mailek vagy hirdetésszövegek szerkesztése, képletek írása az MS Excelhez vagy kód írása alapvető alkalmazásokhoz különböző programozási nyelveken.

De ezeknél is sokkal érdekesebb, amit a YouTube-on művel a Merlin. Amikor behívunk egy arra alkalmas videót, jobbra megjelenik egy kis szövegdoboz, amelyben a Merlin felajánlja, hogy összefoglalja számunkra a videót (4 „kredit” fejében). Ez jól jöhet egy hosszabb klipnél, amit nincs kedvünk végignézni. Az összefoglaló egy cikkben található feliratok alapján készült, és a videó fejezetei alapján épül fel. Az összefoglalót másolhatjuk, és bárhova beszúrhatjuk.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20230413_merlin_chrome_bovitmeny_mesterseges_intelligencia_chatgpt_weboldalakon_chatbot

Tovább a honlapkészítés oldalra
Tovább a honlap / weboldal karbantartás, javítás, fejlesztés oldalra