Óriási kábelt fektet a Google

A Grace Hopperről elnevezett mélytengeri kábel az Atlanti-óceánt szeli át, és New Yorkot köti össze Angliával, illetve Spanyolországgal.

Kedden jelentette be a Goolge, hogy lefektetik új, privát mélytengeri kábelüket, mely az Államokból az Egyesült Királyságba tart, illetve ez lesz a legelső kábel mely az óceán alatt közvetlenül Spanyolországba érkezik. A kommunikációt jelentősen felgyorsító eszközt a híres amerikai számítógép-tudós Grace Hopper után nevezték el, aki a számítástudomány egyik úttörő alakja volt.

A cégnek jelenleg három hasonló magánkézben lévő kábele van: a Curie Los Angeles-t köti össze a Chilében található Valparaiso városával, a Dunant Virginia Beachtól húzódik egészen Franciaországig, az Equiano pedig Portugáliából indul és Afrika nyugati partja mentén egészen Fokvárosig tart. A fentiek közül a Curie már üzemel, a Dunant ebben az évben kerül aktív használatba, míg az Equianót valamikor jövőre helyezik működőképes állapotba. Ezekhez csatlakozik most a Grace Hopper kábel, mely New Yorkból indul és az Atlanti-óceánon keresztülszelve egészen az angliai Bude-ig, illetve a spanyolországi Bilbaóig húzódig, elkészültét pedig 2022-ra ígéri a Google.

A tengeralatti kommunikációs kábel azért fontos, mert 340-350 terabájt adatot képes továbbítani másodpercenként, ami a Google állítása szerint arra is elegendő, hogy egyszerre 17,5 millió ember nézzen 4K felbontásban streamelt videót. A vállalat ezzel a kábellel egy új technológiát próbál ki, így a Grace Hopper valamelyest különbözik majd a meglévő kommunikációs kábeleiktől. A Google szerint ez a technológia növeli  szolgáltatásaik megbízhatóságát, ugyanis egy esetleges üzemzavar esetén is képes adatokat továbbítani.

Az ilyen kábelek természetesen egyáltalán nem csak a célországok internetezői számára jelentenek jó hírt, hiszen ezek tehermentesítik az összes eddigi kábeles hálózati kapcsolatot is, tehát végeredményben az új vezetéknek egész Európa, sőt a világ érzi majd az áldásos hatását.

Forrás: https://computerworld.hu

Tovább a honlapkészítés oldalra
Tovább a honlap / weboldal karbantartás, javítás, fejlesztés oldalra