Kiberbiztonsági tanácsok ha nyaralni megy

Kiberbiztonsági tanácsok ha nyaralni megy
Örök érvényű jótanács, hogy a nyaralás alatt kérjünk meg egy ismerőst, vegye ki a postaládánkba bedobott szórólapokat, hiszen a sok reklámanyag egy árulkodó jel, hogy nem vagyunk otthon és a lakásunk, házunk szabad préda. De 2017-ben ez még kevés a nyugodtsághoz.

A mobiltelefonok, a közösségi média, a hackerek és az IT-fenyegetettség korában elegendő-e a hosszabb utazások esetén a betörők elleni praktikus tanácsokat megfogadni? A kibervédelemben utazó Quadron szerint nem, éppen ezért össze is gyűjtöttek néhány praktikus dolgot. A tanácsaik, némi kommentárral kiegészítve.

Készítsen mentést az otthoni informatikai eszközeink tartalmáról, a család okostelefonjairól, majd a mentést egy megbízható ismerősnél, esetleg a jól védett munkahelyünkön helyezzen el. Pro tipp: vagy folyamatosan mentse a gépeken lévő fájlokat a felhőbe. Ehhez nemrég a Google kiadott egy igen praktikus, ráadásul nagyrészt ingyenes megoldást.

Az utazásra lehetőleg ne a minden adatot tartalmazó, legértékesebb laptopot vigye el, hanem – ha nagyon muszáj – valami olyat, melyen csak a legszükségesebb programok, adatok vannak rajta, de semmi több. Ha elveszik, ellopják vagy megsérül, maximum anyagi kár érheti, de a céges és érzékenyebb privát adatai nem kerülnek illetéktelen kezekbe.

Ha csak lehet, laptopját vagy informatikai eszközét ne adja fel csomagként.
Ne posztolja már a reptérről, hogy elutazik. A betörőknek és az informátoraiknak ez felhívás keringőre. Ha a nyaralás során közzétesz valamit, ügyeljen a posztjai láthatóságára. Ha nem szeretne folyamatosan ezen gondolkozni, legyen alapértelmezett a “csak az ismerősöknek” opció.

Forrás: http://hvg.hu

Tovább a honlapkészítés oldalra
Tovább a honlap / weboldal karbantartás, javítás, fejlesztés oldalra