50 órányi energia a zsebedben!

Egyre több elektronikus masina képezi elválaszthatatlan részét mindennapi életünknek: a mobiltelefon például szinte már mindannyiunk zsebében megtalálható, de sokan használnak MP3 lejátszót, PDA-t, GPS-t, sőt, újabban már hordozható filmlejátszót (PMP) is. Ezek a masinák akkumulátorról működnek, korlátozott ideig. Ha lemerülnek, a mellékelt hálózati adapterrel, vagy, amelyik USB kábellel a PC-vel is összeköthető, ennek csatlakoztatásával egyszerűen csak feltöltjük, majd használjuk is tovább. De mi van akkor, ha nincsen hálózati áramforrás a közelben? Ez számtalan helyzetben előfordulhat, például nyaralásra menet a repülőgépen, az autóban vagy a vonaton, táborozásnál, túrázásnál stb.

Az APC nevű cég nemrégiben előállt egy olyan megoldással, amely – az USB kábellel is tölthető eszközöknél – az akku töltésére és/vagy az üzemidő meghosszabbítására használható: a Mobile Power Pack egy elegáns köntösbe bújtatott lítium-ionos akkumulátor, amely szabványos USB csatlakozón keresztül adja le az energiáját.
E mobil akku különlegessége, hogy kisméretű: 100x65x14 mm-es méretével akár az ingzsebben is elfér, egy notebook táskájában pedig szinte észre sem lehet venni.
Ennek ellenére elég nagy a teljesítménye: 10 Wh, ami nagyjából annyit tesz, hogy 1 Watt terhelés mellett 10 órán át képes energiát szolgáltatni. Hogy ez pontosan mire elég, az természetesen attól is függ, hogy milyen masinát „kötünk” rá, de egy átlagos MP3 lejátszót akár 30-50 órát is üzemeltethetünk, míg egy PDA plusz 6-8, egy PMP plusz 2-3 órát (azaz 1 vagy 2 filmnyit) is bírja. Ha túrázunk, és a Mobile Power Pack-et a mobiltelefon feltöltésére használjuk –  típustól függően – kétszer vagy háromszor is megtehetjük ezt.

Ha lemerült, természetesen a Mobile Power Packet is fel kel töltenünk, ami maximum 3,5 órát vesz igénybe. (Egyébként a masina hálózati feszültséggel és PC-ről is tölthető.) A Mobile Power Pack aktuális töltöttségi szintjét a bekapcsoló gombbal ellenőrizhetjük; megnyomására fehér LED-ek néhány lépcsőben jelzik a fennmaradó kapacitást. Ha nincs energia-felvétel, a masina negyedóra elteltével magától kikapcsol.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20070824_apcmobilepowerpack

Tovább a honlapkészítés oldalra
Tovább a honlap / weboldal karbantartás, javítás, fejlesztés oldalra