Számítógépes “féreg”: Magyarországon is megjelent a fertőzés

Több internetes szolgáltató is észlelte Magyarországon annak a számítógépes “féregnek” a megjelenését, amely miatt a napokban világszerte lelassult az adatforgalom a világhálón. Az SQL Slammer nevű vírus a BBC szerint világszerte 250 ezer számítógépet bénított meg, különösen súlyos helyzetet okozva Dél-Koreában.

A külföldi jelentések szerint az elektronikus kórokozó, amely villámgyorsan megfertőzte a hálózatot (a digitális távközlési vonalakat, a honlapböngészést, valamint az elektronikus levelezőrendszert) múlt hét kedden terjedt el az internetre kapcsolt szervereken, illetve személyi számítógépeken.
Ihász Sándor, a magyarországi előfizetők 40-50 százalékát képviselő Axelero Internetszolgáltató Rt. informatikai igazgatója vasárnap elmondta: előző nap reggel észlelték a “féreg” által keltett nagyarányú forgalomnövekedést, amely a hálózati eszközök túlterhelését idézte elő. Ennek eredményeként a felhasználók azt tapasztalhatták, hogy lelassult a böngészés, a levelezés és a bejelentkezés. Ihász tájékoztatása szerint a támadást szombat délre gyakorlatilag sikerült hálózatukról kiszűrniük és stabilizálódott a helyzet: délutánra beállították a megfelelő szűréseket és lokalizálták a fertőzött gépeket.
Az informatikai igazgató egyetértett azzal, hogy a jelenség hatásában hasonlatos a 2001 nyarán megjelent “Code Red” vírus támadásához, amely akkor a világháló jelentős részén megbénította az adatforgalmat. A mostani támadás a szakértői értékelések szerint a teljes internetforgalom, illetve az internet-szolgáltatók mintegy 20 százalékát érintette világszerte. A “féreg” elsősorban a felhasználóknak okozott kárt a rendszer lelassításával.

A vírusszerű fertőzést a Borsod, Hajdú és Szabolcs megyei napilapokat kiadó, osztrák tulajdonban lévő Informmédia Kft. internetes portáljain, illetve annak szerverein szombaton, a déli órákban észlelték. Újvári Józsefné, az Informmédia három portáljának vezetője vasárnap elmondta: olyan jellegű tünetek jelentkeztek, mintha a portálok beteltek volna, így az érdeklődők nem juthattak az oldalakhoz. A hibát vasárnap kora délutánra sikerült elhárítani.

Az internet állapotát felügyelők szombaton a hálózat világméretű lelassulásáról számoltak be. Howard Smith, az amerikai elnök kibernetikai-biztonsági szakértője azonban már aznap közölte: sikerült ellenőrzés alá vonni a problémát. A vírusszerű támadás elsősorban azokat a sebezhető számítógépeket fertőzte meg az interneten, amelyek az SQL néven ismert, széles körben elterjedt Microsoft adatbázissal vannak ellátva. A támadó szoftver kiszámíthatatlanul és erőszakosan “vadászik” a komputerekre, több ezer támadási kísérletet téve másodpercenként, ily módon akadályozva számos adatcsatorna forgalmát.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/0000000000420CD7

Tovább a honlapkészítés oldalra
Tovább a honlap / weboldal karbantartás, javítás, fejlesztés oldalra