Orosz hackerek iráni álcába bújva támadták 20 ország szervezeteit

Brit és közel-keleti országok szervezeteit támadta a Turla hackercsoport, amelyet több forrás szerint is támogat az orosz állam.

Orosz hackerek egy csoportja magát iráni kiberbűnözőnek álcázva számos ország ellen intézett kibertámadást – közölték hétfőn amerikai és brit hivatalos források. Az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott brit figyelőszolgálat (GCHQ) és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) szerint a Turla nevű orosz csoport iráni eszközöket és számítógépes infrastruktúrát használva az elmúlt másfél évben legalább 20 országban hatolt be különböző szervezetek számítógépes rendszereibe.

Brit források hozzáteszik, hogy a támadások nagyrészt közel-keleti országok ellen irányultak, de brit szervezeteket is céloztak. A Turla tevékenysége eddig sem volt ismeretlen, de a friss értesülések szerint jóval szélesebb körben okozott károkat, mint eddig tudni lehetett.

A csoportot korábban észt és cseh hatóságok azzal vádolták, hogy az orosz titkosszolgálattal működik együtt. Paul Chichester, a GCHQ egyik magas rangú tisztségviselője szintén úgy vélte, hogy a kiberbűnözők állami támogatást kapnak. Hozzátette, hogy a hackerek új módszereket fejlesztenek ki annak érdekében, hogy eltüntessék a nyomaikat.

Titkosszolgálati források arra is felhívják a figyelmet, hogy az iráni hackercsoport, amelyet a Turla “meglovagolt”, vélhetően Teherán támogatását élvezi. Iráni és orosz tisztségviselők vasárnapig nem reagáltak a nyugati értesülésekre, ám korábban mindkét ország kormánya tagadta azt a vádat, hogy kiberbűnözőkkel lenne kapcsolatban.

Több nyugati országban viszont Kína és Észak-Korea mellett Iránt és Oroszországot tartják a legnagyobb fenyegetésnek a hackertámadások szempontjából.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20191021_Orosz_hackerek_irani_alcaba_bujva_tamadtak_20_orszag_szervezeteit

Tovább a honlapkészítés oldalra
Tovább a honlap / weboldal karbantartás, javítás, fejlesztés oldalra