2019-02-25

Nem akárki állítja: folyamatosan támadják a hackerek az internet gerincét

A gobális internetforgalom biztosításáért felelős szervezet szerint folyamatos és jelentős mértékű támadás alatt áll az internet, egy részét viszont ki lehetne védeni.

Az úgynevezett Domain Name System (DNS) avagy tartománynévrendszer az internetezés alapvető kelléke. Ennek köszönhető, hogy böngészéskor nem egy értelmetlen számsort kell begépelnünk a böngésző címsorába, hanem jóval könnyebben megjegyezhető webcímeket. A globális internetforgalom biztosításáért felelős szervezet, az Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (ICANN) most azt állítja, nagy veszélyben van az internet gerincét adó rendszer.

Az ICANN szerint a DNS-infrastruktúrára folyamatos és jelentős mértékű veszély lesekedik. A szervezet legutóbb arra hívta fel a figyelmet, hogy több jelentés is azt mutatja, a tartománynévrendszer támadás alatt áll. A támadók szeretnék eltéríteni az adott weboldalra irányuló forgalmat, hogy egy hasonló weboldalra tereljék a látogatókat, amin keresztül aztán ellophatják az adataikat. A támadások között vannak olyanok, amelyeket minden valószínűség szerint az állam által támogatott hackerek hajtanak végre Iránból, a célpont pedig az Egyesült Államok, az Egyesült Arab Emírségek vagy épp Libanon.

Jó hír, hogy az ICANN szerint a támadások egy részére lehet hathatós ellenszer. A szakemberek úgy látják, a Domain Name System Security Extensions (DNSSEC) használata lezárhatja a domaineket a támadás elől, így a felhasználók csak a megfelelő weboldalra érkezhetnek meg. Ettől persze nem lesz sérthetetlen a tartománynévrendszer, de a támadás jóval nehezebbé válik.

Forrás: https://hvg.hu

<<< Vissza a híreinkhez
Malaca van, ha a malacoson hirdet Malaca van, ha itt is hirdet: www.malacavan.com
Érdekes informatikai hírek a nagyvilágból